Hvad symboliserer dine pokaler i bund og grund?

Af en hel del mennesker ses pokaler som et tegn på et særligt talent inden for et bestemt felt. De benyttes særligt inden for sportsverdenen, hvor 1., 2. og 3. pladser typisk får overrakt med pokaler, som størrelsesmæssigt reflekterer resultatet. Altså betyder det, at vinderen af 1. pladsen tit præmieres med en meget højere pokal end 3. plads-indehaveren, for at vise, at det altså er 1. pladsen, der er bedst!

Denne type belønning er sådan en stor del af vor dages konkurrencesamfund, at de færreste overvejer, hvad og hvor traditionen reelt stammer fra. Ser man nærmere på pokalerne, er det dog let at se, at den store popularitet og udbredelse faktisk har grundlag i vores genetik.

Som den kendte forsker Charles Darwin afslørede i evolutionsteorien, fødes mennesket nemlig med et genetisk betinget overlevelsesinstinkt.

Dette er dog ikke ene og alene ensbetydende med, at mennesket fra barnsben er kodet til en kamp for sin egen overlevelse. Næ, det er nemlig også ensbetydende med, at hver af os underbevidst ønsker at den bedste af alle og derved overlegen. Menneskets rangering som fødekædens øverste led er også tilkæmpet ved vores teknologiske udvikling, hvilket er en af mange grunde til, at overmagt er en kvalitet, der af naturlige årsager eftertragtes af alle.

Altså betyder det, at pokaler i realiteten virker motiverende på os, da de udløser en dybereliggende higen efter at være bedst til noget og anerkendelsen, som dette afføder. Det er derfor ikke helt galt, når faggrupper som f.eks. skolelærere og sportsinstanser udlover pokaler til dem, der gør det bedst i en given konkurrence – det er nemlig en gevinst, der pr. automatik får os til at kæmpe noget hårdere!

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>